lördag 29 september 2012

Vederslöv


I fredags var det åter dags att bege sig till Växjö, denna gången var det exkursion till Vederslöv, strax utanför Växjö. Först besökte vi Wederslöfs Byggnadsvård där vi fick berättat för oss om linolja, linoljefärg, äggoljetempera, isoleringe och även timring. Vi fick även pröva på lite olika moment av timringsarbetet. Själv lärde jag mig framförallt vad oxhyvel var för någonting...har ju hört talas om oxhyvlade brädor. Så om någon känner sig manad att hjälpa mig att oxhyvla mina brädgolv så hjärtligt välkomna.


Inte bara vackra hus utan även ett vackert läge och en underbar trädgård.

Oxhyveln behöver man vara två för att hantera.

Byggnadsvårdsbutiken var inrymd i denna vackra gamla förrådsbyggnad.

 Efter detta besökte vi Vederslövs två kyrkor. Den gamla, från 1200-talet, var oerhört vacker och ett riktigt stycke kulturhistoria. Denna kyrka används inte så mycket nu längre. Det tros även finnas runstenar inbyggda i kyrkan...och kanonkulan sägs komma från Danmark. Den nya kyrkan var även den väldigt vacker och den byggdes då den lilla medeltidskyrkan blev för liten för byn. Idag är den på tok för stor...sådan är tidens gång.


Om du tittar väldigt nog kan du se en svart prick ovanför det lilla lilla fönstret (längst till höger), detta är danskens kanonkula. Och ovanför kanonkulan ska det sitta en runsten inmurad.Från 1200-talet.En av de vackra hörnstenarna i kyrkomuren.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar