måndag 29 oktober 2012

Tentaplugg


Det är svårt att läsa till tentan då jag läser Stig Robertssons "Fem pelare - en vägledning för god byggnadsvård". Jag återkommer hela tiden till alla dessa hus som står och förfaller eller angrips av okunniga människor som envisas med att äga ett gammalt hus. 

I PBL, BÄR och kulturminneslagen går det att finna belägg för att kommunen ska kunna göra någonting åt detta på ett storsint sätt, men varför gör de inte det? Varför låter de gamla vackra hus stå och förfalla fast alla husägare har en skyldighet att vårda och förvalta sina byggnader? Varför tillåter de nya husägare att slita ut och sätta in nytt (underhållsfritt), karaktärslöst och förödande. Kommunen har ju i dessa lagar och förordningar fantastiska redskap att låta (läs: tvinga) oss restaurera gamla hus så att de passar de moderna krav vi har idag, samtidigt som husets karaktär och själ bevaras, men de gör ingenting. 

I "Fem pelare..." går att läsa följande: "Bristande kompetens och kunskap om byggnadens värden eller kvaliteter är en vanlig orsak bakom ovarsamma åtgärder. Det är därför viktigt att sprida kännedom om byggnadsvårdens synsätt, mål och kompetenskrav. Syftet är att väcka förståelse hos alla som deltar i ett byggnadsvårdsprojekt att förutsättningen för ett bra resultat är kunskap om den enskilda byggnadens egenskaper." (s. 64). Du hittar skriften i PDF här.


Omslaget till Fem pelare

Som jag ser det är det här också viktigt att få människor att inse att det är just byggnadsvårdsprojekt de tar sig an, redan då de köper ett hus som måste renoveras eller allra helst, restaureras. Det skulle kunna vara ett krav som redan åläggs mäklaren, att informera köparen om dessa regler. Tänk om jag fick bestämma!



4 kommentarer:

  1. Hej på dig! Jag undrar om du kommer vara på torpet någonting på fredag och om du kanske vill ha besök isf? Jag och min hustokiga vän Susanna tycker att det är dags att komma och hälsa på dig : ). Jag är inte kvar på FB längre så därför skriver jag här.

    SvaraRadera
  2. Det er et interessant spørgsmål, for hvordan skal vi restaurere og besvare de gamle huse uden at de blive rene museumsgenstande - ubrugelige for det moderne menneske.
    Hvor går grænsen ? Skal man restaurere med ren råstyrke og ved håndsnedkerier, eller er det tilladt at bruge moderne maskiner og hjælpemidler.
    Hvis huset ikke er "født" med el og vand - er det så tilladt at installere elektricitet og hvordan er det med med indlagt vand?

    Som så meget andet må byggnadsvård være en balancegang mellem at bevare tidsånden i huset, mens man samtidig får et funktionelt hus som man rent faktisk kan bruge og bo i.

    Vi købte sidste år et ældre torp. Vi har endnu ikke fået aldersbestemt huset, men vi vil med tiden arbejde på at genfinde det oprindelige hus, selvom vi vil ikke undvære el, rindende vand og toa.
    De tidligere ejere har også bygget til, så torpet har et par knopskydninger - skal vi rive det ned eller lade det være ? Pt.lader vi det være, for os er funktionelt.

    SvaraRadera
  3. JA! Jag är ledig på fredagar och ni är SÅÅÅ välkomna! Hade varit jättekul :)

    SvaraRadera
  4. Yes! Äntligen en riktigt intressant diskussion, tack holmseryd!

    Precis som du säger är det en balansgång och självklart måste vi anpassa de gamla husen till det nya för att kunna bo i dem, men med varsamhet. Så tänker jag.

    I boken fem pelare beskrivs på ett intressant och tydligt sätt hur byggnadsvårdsteorier utvecklats och skiftat från olika århundraden. I Sverige är det Sigurd Curman som banat väg för hur vi idag ser på byggnadsvård. Hans teori bygger på att även en byggnads "årsringar" ska bevaras eftersom dessa visar husets hela historia, och speglar de människor som levat i dem och nya innovationer som gjort livet lättare för oss människor. Däremot poängterar han att det är viktigt att välja årsringar med omsorg, för att resultatet ska bli enhetligt (estetiskt och vackert).

    Med det i ryggen är det helt klart att vi/ni ska spara tillbyggnader om de harmonierar med huset. Det har ju en gång uppstått ett behov av det och så har den säkerligen byggts på ett sätt som harmonierar med huset och den tiden utbyggnaden byggdes.

    Själv tycker jag att det hade varit väldigt roligt att ha en workshop kring just detta. Det hade varit mycket givande och intressant :)

    SvaraRadera