tisdag 13 november 2012

Det händer igen...När jag gick min kurs, i Växjö, var vi på några exkursioner. Den sista var i själva Växjö stad. Vi kom efter en stunds promenad fram till Skolgatan 3 och tvåvåningshuset som kallas "Det Tusenåriga Riket". En unik och mycket välbevarad 1800-talsmiljö i centrala Växjö som byggdes direkt efter den stora branden. Huset består av ett tiotal små lägenheter, i gårdshuset finns utedass, stall och förråd. Det Tusenåriga Riket är en byggnad som ger en bra bild av hur stora dela av Växjö stad såg ut på 1800-talet, när staden fortfarande kunde ståta med att vara Sveriges främsta exempel på empirstad.


I huset bodde under sekelskiftet ett antal äldre kvinnor vars sammanlagda ålder vid den tiden skulle ha varit just tusen år, därav namnet. Från mitten av 50-talet till mitten av 70-talet pågick den stora saneringen då de flesta gamla hus förstördes i Växjö. Det tusenåriga Riket är i stort sett den enda byggnad av detta slag som finns kvar i staden. Läs eller lyssna på P4:s inslag här.


Nu, i veckan har politikerna i Växjö beslutat om att ge den nya fastighetsägaren rivningslov. Det är ta mig tusan skam på torra land! Vad i hela fridens namn finns det överhuvudtaget inskrivna bevarandeparagrafer i PBL när dessa inte följs alls?


Rent spontant känner jag...ja, men mejla politikerna i Växjö vetja!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar