torsdag 30 oktober 2014

El i stugan


När torpet byggdes, troligtvis 1915, var det gissningsvis inte ens tal om att installera någon elektricitet, trots att huset byggdes då Sveriges hushåll började elektrifieras. Först under 20-talet täcktes stora delar av Sverige med ledningsnät, men fortfarande 1938 var fler är vart tionde hem utan elektricitet (läs mer).

Denna gången huset byggs upp ser Sverige och stora delar av världen lite annorlunda ut. I måndags var det dags, att få ljus i mitt hus. Vilken lycka!

El är inkopplad, men bara sovrummet i tillbyggnaden har ännu blivit upplyst. Där är enda stället jag kunnat tänka mig modernare strömbrytare och kontaktdosor. I resten av huset ska jag försöka tillvarata de gamla så gott det går och komplettera med nya som har ett mer gammaldags utseende.

Min kloka elektriker har även satt en dosa i krypgrunden och en tillfällig i köket. Så att jag inte överbelastar sovrummet. Det är så skönt att slippa alla dessa förlängningskablar som gått kors och tvärs genom huset. Underbart! 


Dags att plocka fram de gamla lamporna.

Firade med glöggpremiär och fin brasa i Vestan.


Lyx att kunna trycka på knappen och så vips - ljus!


4 kommentarer:

 1. Fina lampor!
  Vi funderar på vilken typ av uttag vi ska ha; bakelit i svart eller vita i porslin. Men nu får det nog bli en kostnadsfråga, kanske en kompletterar mer sen... roligt att du flyttat ett helt torp!

  SvaraRadera
 2. Tack!
  Jag ska försöka beställa från Tyskland, har hört att det blir betydligt billigare än att köpa från byggnadsvårdsbutiker.

  SvaraRadera
 3. Det där med el är svårt. Man vill gärna återskapa något ursprung men som i ditt fall har det ju inte varit något ursprunligt. När man väl installerade el en gång i tiden så antar jag att man monterade de kontakter o ledningar som stod till buds på marknaden. Så isf skulle det ju vara "rätt" att sätta in hypermoderna grejer nu, om det är nu huset får el.
  Sen tycker förstås Jag att de gamla i bakelit och porslin är trevligare i såna här sammanhang.

  SvaraRadera
 4. Hej André!
  Jo, det fanns faktiskt el i stugan fast förmodligen inte från början. Jag har sparat en del gamla strömbrytare och hoppas kunna ta till vara på dessa, men behöver komplettera med lite fler. Dagens liv innefattar ju väldigt mycket elektricitet i ett hem.

  SvaraRadera