måndag 22 september 2014

Kök, badrum och avlopp


Under tiden som det praktiska arbetet med torpet pågår, mest på helger, men även en och annan kväll efter jobbet, så pågår även planer, samtal och funderingar kring tre stora områden. Nämligen kök, badrum och avlopp.


En skiss på köket. 

Kökets ritningar kom med posten i förra veckan. Ja, så blir det nog, ev med någon förändring. Måste bara ut och mäta och tänka lite. Diskho letar jag efter på Blocket, ska försöka få tag på en i morgon. 

Kakelbutiken har ritat upp några förslag på badrum, ska bara dit och titta på dem och sedan också bestämma mig (ja, det var just det...). 

Och som om det inte var nog så går den här avloppshistorien ytterligare ett varv på miljökontoret. Det som lät så positivt innan sommaren har nu bytts ut mot att jag måste ha ett filer (hängsle och livrem tror jag, kommunen hävdar annat). De är inte ens intresserade av att testa och se. 

Läs mer på tidigare blogginlägg: Det verkar lösa sig, om avlopp

Tråkigt! 

5 kommentarer:

 1. Vad tråkigt.. alltså med avloppet, resten verkar ju mest kul trots den eviga beslutsångesten!
  Ett filter för BDT-vattnet alltså eller vad? En filterbädd eller nåt slags fosforfilter? Är det läckage av smittämnen eller näringsämnen de är oroliga för? Ser du och de våtmarken som en del i avloppssystemet eller som utsläppspunkt? Många frågor, men har man väl blivit avloppsnörd finns ingen väg tillbaka :)
  // Anna

  SvaraRadera
 2. Hej Anna!
  Ett filter för att rena (det redan renade, enligt min åsikt) BDT-vattnet. De ser inte våtmarken som en del av kretsloppet (senare forskning säger att det inte är så effektivt som man först trodde...bla, bla, bla...) men det gör ju då jag. De är livrädda för smittoämnen och de små partiklarna som inte hinner sedimenteras i avskiljaren...Du fattar inte vad jag har argumenterat. Fast problemet är nog eg. inte min handläggare utan hans kollegor som förmodligen inte är intresserade av avloppsfrågor överhuvudtaget. Och de är inte intresserade att testa heller. (Det ar vi gjort så många gånger och det har aldrig givit ett gott resultat och då har alltid frågan om vem som ska bekosta åtgärden...bla, bla, bla...)

  Våtmarken är slutstation, efter rening, ut i bäck som leder ner i våtmark. Våtmarken i sin tur har väl någon form av kontakt till närliggande diken, men det har jag faktiskt inte undersökt till 100%.

  Jag är inne på att sätta ett sandfilter mellan första sedimenteringsbehållaren.

  Tack för dina reflektioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom jag jobbar just med smittspridning via vatten är jag väl extra nyfiken.. och jo jag kan nog tänka mig hur du försökt argumentera, har varit involverad i en del avloppsbeslut som gått vidare, både såna där folk försökt komma undan med skit(haha)dåliga lösningar och andra, som du, som försöker göra nåt annorlunda men bättre och "straffas" för det :( Jag skulle inte säga att sedimentation räcker för att rena vatten från smittämnen, däremot skulle jag säga att nivån av BDT-vatten från ditt avlopp troligtvis är mycket lägre än till exempel det renade vattnet som släpps ut från ett kommunalt reningsverk och att någon särskild mikrobiologisk rening därför knappast är nödvändig. Att sänka kraven på BDT-vatten skulle ju vara en jätteviktig motivationsfaktor för att få folk att faktiskt välja källsorterande lösningar!

   Men du har säkert redan försökt framföra det och ibland får man ju vara rädd om sin tid och energi och välja sina strider.. som du säger beror det nog motståndet ofta på ointresse! Jättetråkigt, och hoppas att resten av bygget är så kul att det kompenserar!

   Anna

   Radera
 3. Så tråkigt att det aldrig verkar ta slut med bekymmer. Ännu jobbigare blir det när det man trott varit löst (och man har lagt det bakom sig) åter blir ett stort problem.

  Desto roligare är det att få se ritningarna på köksinredningen. Det ser jättefint ut. Förstår att du gläds åt att ha kommit så långt i uppbyggnaden att du kommit till inredningen.
  Lycka till med beslutsångesten ;-)

  SvaraRadera
 4. Hej Lena!

  Skam den som ger sig är mitt motto ;) Ja, köksritningarna blev inte helt tydliga på bilden, men jag tror man kan få ett hum om hur det kommer se ut. Jätteroligt är det. Hoppas allt blir fint tillsammans också :) Har idag kollat in tvättmaskin och igår kom jag hem med en köksbänk...

  SvaraRadera