måndag 7 oktober 2013

Murstocken snart klar


Sådär ja, nu är murstocken klinad och väntar på att torka innan det är dags för den sista putsen. Äntligen!

I måndags var det dags. Leran jag lagt i blöt blandades med sand och hampaisolering och sedan började kliningsarbetet. Ja, jag var tyvärr inte med, men när jag kom hem såg min murstock helt annorlunda ut.

I helgen som gått tänkte jag börja lägga in golv i köket, det golv som skulle lagts redan i våras, men som ännu inte kommit på plats. Vilken idiot jag är...köper nertorkat golv och låter det ligga och bli fuktigt innan jag lägger det. Nåväl, allt blir ju inte riktigt som en tänkt sig. Men, inte heller blev det av denna helg. Leran som torkar inne i huset lämnar ifrån sig så mycket fukt att jag faktiskt inte vågade, vet inte om det var rätt eller fel tänkt, men så blev det iallafall.

Så i helgen ägnade jag mig istället åt en hel del trädgårdsvård, men även lite byggnadsvård, fast på annat vis. Jag har drevat ett fönster, städat, lagat och målat två fönsterbågar och så fick jag hämta släggan för att slå ihop en mellanvägg som är gjord i resvirke, stående timmer. Dessutom var det så fint höstväder att jag öppnat skorstenspipan och vädrat skorstenen för att leran ska få lite hjälp på traven och för att fukten i huset skulle kunna ta sig ut.


Snart är även skorstenen klar.
Ur led är tiden då jordgubbarna mognar i oktober månad.


Under arbete.

Köket.

Här ska vedspisen stå, den gamla Vestan.

Takkaos...igen!
Murstocken vädras i det underbara höstvädret.

De allra sista ytterbågarna är snart klara och så även de sista fönsterkarmarna,
som är på lagning.

Murstocken ska borstas varje dag för att inte mögelsporer ska få fäste. Mitt hus är som en baby.

Eldfast isolering...enda stället i huset med glasfiberisolering.

Tyvärr får inte den tänkta pelletskaminen plats mellan kolonnerna. Därför letar jag med ljus och lykta
efter en smalare och högre variant, som dessutom ska vara snygg. Verkar vara omöjligt.


På vinden ser murstocken ut så här.

2 kommentarer:

 1. Hej! Jag har läst igenom större delar av din blogg med nöje, har allvarliga funderingar på att göra en liknande flytt själv. Dock verkar det väldigt svårt att få fram vad saker och ting kostar vid en flytt, hur billigt kan man komma undan? Vad är värt att lägga pengar på? Skulle tycka att det var helt fantastiskt om du kunde skriva ett inlägg om lite vad saker och ting kostat och vad du har för tankar kring det hela!

  SvaraRadera
 2. Hej Sofia!

  Kul att du uppskattar min blogg :)

  Ett sådant inlägg tänker jag är lättast att göra när allt är klart, vet ju inte var jag landar än. Då kan jag ju också reflektera över vilka saker jag skulle gjort på annat vis.

  Kostnader beror på så många saker: vilken tidsplan du har, vad du kan göra själv, vem du anlitar, hur du bor under tiden, hur markförhållandena ser ut där du ska ställa huset, hur långt du har till vatten (borra eller gräva?), vilket avlopp du kan tänka dig och vad din kommun har för regler osv.

  T.ex. tycker jag inte att man ska behöva betala för ett gammalt hus som står och förfaller och som man plockar ner själv.

  Mejla mig på skolt@live.se så kan du få mitt telefonnummer så tror jag det blir lättare att svara på dina frågor.

  SvaraRadera