måndag 24 december 2012

Historiskt julbord


Julbord med jobbet var bokat på Tofta herrgård i år. Och vilken tur jag hade, äntligen fick jag sitta i rummet med de broderade tapeterna. Vilken fröjd!


Tofta herrgård ligger i Lycke, Kärna strax utanför Kungälv och herrgården var från början den lön som lagmannen i Bohuslän fick och gården finns omnämnd från någon gång på 1400-talet.

Under 1600-talet fick gården en militär funktion för dragoner i Bohuslän. Herrgårdens storhetstid var då "sillen gick till", under senare delen av 1700-talet. Då byggdes även herrgården på med en våning i karolinerstil samtidigt som flyglarna uppförs. Herrgårdens trädgård var av franskt snitt med geometriskt formade rabatter och anlagda gräsmattor.Under 1800-talet byggs en väderkvarn till gården och ett brännvinsbränneri. Erik Adolf Hallin köper gården i början av 1900-talet och inreder herrgården i nationalromantisk stil och då kommer möbler i rokoko in i huset och väggarna tapetseras med broderade linnetapeter i pastellfärgad blekingesöm (källa:Tofta herrgård).God Jul!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar