måndag 31 december 2012

Fönsterfasa


Tänkte påbörja reparering och restaurering av ytterligare en fönsterkarm. Började plocka isär de delar som skulle bytas ut. 

Först trodde jag att det bara handlade om överstycket och ena sidostycket, men inser nu att alla delarna behöver åtgärdas, mer eller mindre. Började med det jag trodde var lättast, den lilla, lilla tappen i mittenstycket behövde fixas till med en lite lusning (skarv). Började såga till en träbit med samma mått som tappen med min sticksåg, det gick sådär. Sågade sedan av tappen som en kil för att kunna lusa på den nya friska biten. Insåg att jag sågat snett och tänkte då: jag behöver nog min japansåg och den visste jag inte riktigt var jag hade. Jag tänkte också:  kanske behöver jag fler maskiner och verktyg för att klara detta...och då bestämde jag mig för att jag nog behövde lite tid att tänka över ett och annat så det hela slutade med att jag inte visste varken ut eller in. Jag gick helt sonika hem och eliminerade mina nya gråa istället. Det gick mycket lättare. 

Gott Nytt År säger jag bara!


Tappen är den mörka toppen på mittstycket.


Här syns den bättre, den lilla delen som stucker upp, ovanför överstycket.

Fler sidor som behöver åtgärdas, kanske av en fönsterhantverkare...?!?5 kommentarer:

 1. Jag vet hur du känner dig ; ) Men ge inte up!!

  Gott nytt torpår önskar jag dig!

  SvaraRadera
 2. Tack! Och tack detsamma :) Till våren får jag komma och kolla till dig och ditt lilla torp.

  SvaraRadera
 3. Kännee igen det där. Lämnade in ett fönster för renovering för några år sedan. Det slutade med att nästan hela karmen var bytt. Det som såg friskt ut på utsidan var bara ett pulver på insidan. Kan tyvärr inte säga att jag var nöj med just denna fönsterhantverkare denna gång. Hade stora problem att passa in bågarna när jag kom hem. Annars en välrenommerad fira.

  SvaraRadera
 4. I sådana där lägen när man ställs inför valet eller kvalet att rädda det som räddas kan eller göra nya karmar. Personligen hade jag nog satsat på att göra nya karmar efter befintliga fönsterbågar. I slutändan blir det nog samma peng om du renoverar karn, beronde på hur rötskadat det är, kontra tillverka nya karmar. Vi hade samma dilemma när vi renoverade badrummet och syllen kom i dager. Hela syllen var kex och det ända som höll ihop allt var två kvistar, men på utsidan såg det ganska bra ut. Kämpa på!

  SvaraRadera
 5. Jag har en fönsterhantverkare som ska komma och titta på dem och ge mig ett utlåtande innan jag sätter händerna i dem...

  SvaraRadera