onsdag 17 augusti 2016

Limfärg


Har länge funderat över vilken slags färg jag ska måla murstocken med. Valet föll till slut på limfärg. Har varit lite nyfiken på andra typer av färger än linoljefärg och äggoljetempera, så det passade ju bra.

Jag har ju förstått att det inte är helt lätt att måla med just limfärg. Att blanda den var inte heller särskilt lätt må jag säga. Trots att jag gjorde enligt konstens (läs Skansens recept) alla regler så blev det ju klumpar i, både i kritvattnet och i limmet.

Men, men...jag silade ner allt i en bytta och rörde om ordentligt och allt såg bra ut. Sedan blev såklart färgen ståendes. Hann inte med just målandet nu när färgen äntligen var klar. Efter några daga inser jag att jag måste måla, och det nu. Annars kan jag lika gärna slänga färgen.

Det får bära eller brista. Jag börjar måla och det blir flammigt, färgen sugs upp direkt i leran i murstocken och jag inser att det här kommer sluta i katastrof. Jag kämpar på och det går trögt, det blir dessutom bara värre och värre ju mer jag penslar och stryker. Ångesten kommer krypande. Till slut känner jag mig klar. Eller, jag menar; så klar en kan bli som amatörmålare av limfärg.

Lämnar ödesplatsen och går och lägger mig. När jag dagen efter går upp på vinden för att inspektera förödelsen inser jag att det minsann inte ser så jättetokigt ut iallfall. Jag hoppas denna färg ska målas i flera omgångar, isåfall tror jag nog att det kan bli riktigt bra.

En annan fadäs kring limfärg och min murstock är att jag oljat kanterna på murstocken, för att härda och göra just dessa partier mer stryktåliga. Nu inser jag att limfärgen inte riktigt får lika mycket fäste just där. Hmmm...Nåväl, jag provmålade på vinden och får nog vänta lite innan det blir färg på murstocken på bottenvåningen.

Har nu även lyckats läsa mig till att limfärg ska man helst måla med under vår eller höst då det är kallt och fuktigt, hmmm...

3 kommentarer:

 1. Blivande byggnadsantikvarie19 augusti 2016 18:40

  Vad roligt att du testar limfärg! Jag har personligen aldrig målat med det, bara testat mindre ytor. Jag har hört att det kan vara bra att grunda med limvatten innan man målar med limfärg för att få en jämnare insugning. Kanske värt att testa? Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Och tack för input och råd! Jag ska testa det på nedervåningen och även måla när det är lite svalare och fuktigare. Måste ändå säga att det blev helt ok resultat ändå...för att vara första gången. Tänker också att färgen ska på flödigt så kanske roller skulle fungera bättre...

   Radera
 2. Jag har heller aldrig målat med limfärg. Jag målade vår murstock med äggoljetempera, och det blev jättebra. Jag tror det räckte med två strykningar. Så tröttnar du på limfärgen rekommenderar jag äggoljetemperan. :)

  SvaraRadera