onsdag 2 november 2011

Det har hänt igen


Ja mina vänner, det har hänt igen. Denna gången faller det hela på att torpet inte går att flytta. Inte ekonomiskt försvarbart iallafall. Kranen som skulle behövas måste vara gigantisk och kostar multum. Min sista utväg, som dessutom kändes näst intill stensäker, var att plocka ner torpet, stock för stock.

Inte mycket att stå på på höger sida om huset

Inte ens det går då ägarna till grusgropen tagit så mycket grus och gått så nära huset att endast en remsa på knappt två meter återstår vid ena husväggen, sedan stupar det rätt ner i grusgropen. Timmermännen jag stämt träff med konstaterade att det inte går att placera en ställning intill huset på den sidan för att på så sätt kunna plocka ner stockarna där. Det är inte sant tänkte jag när domen kom. Livet känns bra orättvist just nu.

Det känns också tungt för att det gamla paret som haft torpet som sin sommarstuga de senaste femtio åren verkade bli så glada över min tanke att rädda huset. Jag tror att både de och jag såg fram emot att tillsammans dricka en kopp kaffe framför huset, nyflyttat och klart, en vacker dag. Nu måste jag berätta för dem att det aldrig kommer att hända.

Det jag får försöka trösta mig med är nu istället att be om lov att plocka de saker som går och är värda att räddas. De vackra dörrarna, foder, vedspisen, armaturer, verandan, delar till rörspisen, grunden, stuprören... Så nu återstår endast att hoppas på det, sedan kommer brandkåren och tänder på. Min sorg är stor!

3 kommentarer:

 1. Nämen åh så tråkigt! Jag lider verkligen med dig. Ett sådant fint litet ställe, rörspisen är helt underbar. (men det finns duktiga kakelugnsmakare som kan bygga sådana som tur är :)
  Jag hoppas, eller är helt säker på att du hittar huset en dag och allt går planenligt, men jag förstår din sorg idag.
  Bra om du kan rädda delar från huset iaf, att få se delar av detta hus i ett annat, kommer att kännas bra i hjärtat o själen och gör att det lilla fina torpet delvis får leva vidare.

  Ha det gott / Maja

  SvaraRadera
 2. hej!
  Jättetråkigt att det inte går att plocka ner ens.. har du konsulterat några andra timmermän eller de som flyttar hus för hur det går att ställa en ställning där? Har nyss satt panel på ett hus som står precis bredvid en sluttning och det är ca 1,5 m sen sluttar det.. kanske går att plocka rent huset och till sist ta stockarna? alt. såga de på den sidan som sluttar mitt i tu och sen timra ihop dem igen? det går ju att dela timmerhus.. bara några funderingar. :) jag hoppas det funkar! oerhört gulligt och fint torp!

  SvaraRadera
 3. Tack för all uppmuntran och support!

  SvaraRadera