tisdag 15 februari 2011

Stiltje


Det händer inte särskilt mycket på byggfronten så här års, men imorgon kommer jag iallafall ha möte med min kvalitetsansvarige och energikonsulten.

Jag hoppas då också få lite användbara tips på hur jag bäst kan skapa energisnåla åtgärder, men ändå bibehålla det gamla husets själ och karaktär. Till exempel har jag nu förstått att kommunen kräver u-värde på 1,0 på fönster vid nybyggnation, jag kan komma ner till lägst 1,6. När det gäller fönstren kommer jag inte att vika en tum på utseende, mer än att sätta in energiglas i de befintliga innerbågarna och att renovera och isolera dem då naturligtvis.

Börjar ångra att jag inte ritade på en glasveranda från början på huset. Jag tror att även detta skulle kunna hjälpa till, energimässigt alltså. Den skulle kunna utgöra en sluss mellan ute och inne och på så sätt bromsa energiutflödet vid entrén. Börjar även ångra att jag inte ritade in ett uthus på bygglovsritningarna, det kanske hade varit lättare att bygga ett uthus med gäststuga att bo i först, tills huset blev klart. Men det är ekonomi i det också, vet ju inte om eller när jag har råd att genomföra uthusidén, allt hänger på vad huset kommer att kosta, det är ju själva huset som är stommen i mitt projekt.


Jag har även fått en länk från boverket med den nya plan- och bygglagen, skall läsa den och sätta mig in i vad som är nytt och som kan gynna mig från och med den andre maj. Dessutom hoppas jag kunna hålla byggsamråd snart, så att jag vet om detta överhuvudtaget är ett genomförbart projekt eller inte.

(Du hittar den nya PBL på www.lagrummet.se. Gå in under Författningar, SFS i fulltext, tryck in aktuellt SFS nr, alltså 2010:900. Angående flyttning, se t.ex. definitionen i 1 kap. 4 § nya PBL av nybyggnad, 8 kap. 7 § nya PBL.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar