måndag 3 januari 2011

När solen står lågt

De främsta granarna, närmast tomten

Nu under vintern och när solen står som lägst har jag varit ute och inspekterat tomten, speciellt dessa underbara dagar då solen lyst över det vintervita landskapet. Jag har då kommit fram till att det solljus som kommer in på tomten antagligen inte kommer att nå mitt hus alls.

granarna mellan slyt och de närmaste granarna

Därför begav jag mig en dag på solletarjakt. Först står det en massa granar i vägen, som jag redan tidigare förstått att jag måste ta ner merparten av, men sedan vandrade jag vidare och upptäcker att den första boven är allt sly som står i vägen ganska långt ifrån tomten. Dessutom finns det ytterligare en mängd granar mellan slyt och granarna närmast min tomt. Därför skulle jag behöva röja en hel del sly först, för att på så sätt kunna lokalisera vilka granar jag bör ta ner för att få in lite mer solljus på min tomt. Mest praktiskt vore förstås att ta bort de flesta granarna och spara de de björkar som växt till sig lite mer, eftersom de fäller sina blad på vintern och inte skapar denna täta vägg som granar faktiskt gör, men jag vill allt ha kvar en del granar, de är ju faktiskt vackra, framför allt i sin vinterskrud.

Solljuset vill jag ha dels för att det är otroligt skönt att få lite solvärme och solstrålar in på huset under vinterhalvåret, men jag har ju också funderingar på att eventuellt använda mig av solenergi till att värma luft och vatten med. Det skulle vara skönt att slippa elda på sommaren för att få varmvatten tänker jag. Det jag dock tampas med är det estetiska, en solpanel är inte direkt vackert måste jag säga...men det är ju bra...så det är väl bara att sätta igång med motorsågen igen då...

mycket sly är det och nästan ingen sol alls

8 kommentarer:

 1. Jag blir nyfiken på var, mer exakt, tomten ligger? Jag och Lotten (Litet Torp) håller ju till i Sjuhärad, och du?

  SvaraRadera
 2. Hej Sara!
  Välkommen hit! Min tomt ligger strax norr om Kungälv.

  SvaraRadera
 3. Du tror inte att solen ändå når husets tak när det är på plats? Jag menar, det är ju ganska högt upp.

  SvaraRadera
 4. Jo, jag har tänkt på det eftersom solen tar sig ganska bra in längre bak på tomten, men jag skall nog ändå försöka få in lite mer ljus och luft, det är ganska kompakt runtomkring där huset skall stå. Det har dock inte blivit av då vädret inte varit det roligaste att ge sig ut med motorsåg i...men har gjort en massa annat istället:)

  SvaraRadera
 5. Tycker ni att en motorsåg är ett måste-ha verktyg?

  SvaraRadera
 6. Ett litet tips: Ta inte bort för mycket träd på en gång. Det är lätt att man bara "jobbar" på och så vips är det kalt. Om du börjar med allt sly och sedan tar bort lite träd "pö om pö" så är det kanske så att du i slutändan inte behövde ta bort så mycket träd som du först trodde.

  /maja

  SvaraRadera
 7. Hej! Kul att hitta en till tjej som är för hard-core byggnadsvård! Följer även Lottens blogg, det var där jag fick tips om din. :)

  Men jag har bläddrat lite bakåt, förstår ändå inte riktigt. Du har en tomt och snart bygglov, men har du ett torp? Står det någon byggnad på tomten idag? Hur långt har du kommit? Såg att du köpt tegelpannor och att du pratar om renovering av fönster..

  Lycka till!
  Kommer förtsätta kika in här och se hur det går för dig,
  Andrea

  SvaraRadera
 8. Sara, för mig har motorsåg varit ett verkligt måste, tomten var bara en massa granar när jag påbörjade röjningen. Nu hanterar jag den rätt bra:)

  Maja, du har helt rätt, och sly finns det verkligen riktigt, riktigt gott om, så det kanske räcker med att ta det:)

  Andrea, om du går tillbaka till mina första inlägg och betar dig framåt tror jag det är lättare att hänga med i svängarna. Men här kommer en liten resumé: Jag har sökt och fått bygglov på ett befintligt hus som står i Örebro (se inlägg och bilder från februari förra året). Min förhoppning är att allt skall gå i lås och att jag skall kunna flytta det huset om några månader. Ingen byggnad finns på tomten än. Angående fönstren är inlägget mest en förberedelse inför ett kommande byggsamråd där jag måste vara påläst och kunna svara på allt om mina energisparande åtgärder och renoveringar och framförallt övertyga dem om att jag skall få lov att behålla mina gamla fönster, renoverade och klara med ett u-värde på 1,6 (när byggnormen idag säger u-värde 1,0 på fönster)...vi får se om jag överlever detta möte...

  SvaraRadera