tisdag 7 januari 2014

Julledigheten till ända
Nu, sista kvällen på denna underbara julledighet kan jag avrunda med att jag nog ändå fått gjort lite på torpet.

Jag har fortsatt arbetet med att kitta och måla innerbågarna, nu med energiglas i. Är i det närmaste klar med alla bågar med spröjs. Utöver dem har jag sex bågar utan spröjs. Dessa har kvar sitt gamla glas. Därför tänker jag låta det sitta kvar. Då kan jag sätta in bågarna redan denna vinter och på så sätt förhoppningsvis behålla lite mer värme i stugan när jag eldar. Energiglaset kan vänta till nästa höst då jag förhoppningsvis bor i huset.

Jag har också spikat klart all ytterpanel. Det är ju så typiskt att det är liiite, lite kvar på vissa ställen. Sådant som borde varit gjort för länge sedan, men som liksom inte blir av. MEN när det väl är klart känns det sådär underbart skönt. Kan ju alltid skylla på att fönsterfodren kom upp väldigt sen och att panelen därför fått vänta.

Dessutom har jag röjt klart i tillbyggnaden. Baxat upp virke och golvplank på vinden i gamla delen. Där har virket fått bra tork från allt eldande i spisen och kaminen. 

Bottenbjälklaget i tillbyggnaden blev klart förra veckan, alla facken blev pappade och så lyckades jag locka hit min hantverkare i fredags. Han byggde underlag för väggen som ska skilja badrum och hall åt, till lika en riktlinje för hur långt trägolvet ska läggas. 

Men idag var jag lite väl optimistisk när jag plockade ner golvbrädorna från torken på vinden. Trodde jag skulle hinna lägga mer än jag gjorde. Detta i kombination med lite för många fikapauser gjorde att högen orörda golvbrädor är något större än jag planerat. Men det var ju väldigt trevliga fikapauser, i väldigt trevliga sällskap, så det var det värt.Bottenbjälklag, pappat och klart. Isolerar med hampa, blandat kort- och långfibrig.

Kitta, spika, kitta, måla... 
Kom inte så långt med golvet, men det lär väl ligga kvar och vänta på mig
efter jobbet imorgon kan jag tänka.2 kommentarer:

 1. Hej!
  Ja då har jag suttit och läst en del på din blogg.
  Kan bara säga, stenhårt!
  Kul att du gått kurser på Nääs, själv tog jag en kakelugnsrenoveringshelg där för några år sedan.
  Såg bilderna på den blöta skorstenen och sånt är ju inte kul. Nuförtiden brukar plåtslagare lägga två lager plåt - en under pannorna som ska hålla tätt och en över pannorna som tar värsta stöten mot regnet, vet du om din plåtis gjort så? Jag använde en modern ersättning för blyplåt istället som heter Wakaflex av armerad gummiduk som formar sig exakt efter pannorna och ser precis ut som blyplåt, väldigt vanligt på hus i Danmark. Jag fick rådet också av en murare på Kungälvs Mur och Skorstensteknik att det är en bra idé att impregnera skorstenen ovan nock då det är så rått längs älven (bor i Surte), den impregneringen är öppen såtillvida att den släpper ut men inte in. //William

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Vad kul att du tittade in på min blogg William!

  Jag vet inte hur "mina" plåtslagare gjort faktiskt, men ska kolla upp det. Ska kolla Wakaflex också. Jag tror ifo att murstocken inte hade torkat till 100% och min hantverkare hade ett par teorier också, men så länge sitter det plast runt skorstenen.

  SvaraRadera