tisdag 23 april 2013

Vill Sjötorp


För ett drygt år sedan skrev jag om Villa Sjötorp, eller Haegerska villan som den också heter. Nu, i år lyckades jag äntligen komma dit. Söndagsmiddagen var mycket god, men tyvärr lite små portioner och inte särskilt hjärtlig service vilket jag hade förväntat mig i en miljö som denna.

Lite hushistora: bruksägare Emil Haeger som arbetade på Lilla Edets pappersbruk köpte en tomt med vidunderlig havsutsikt på Lyckorna i slutet av 1800-talet. Han ritade själv den villa som han skulle bygga på sin tomt. Husdelarna tillverkades på hans eget snickeri i Lilla Edet, de märktes upp och forslades till Lyckorna på pråmar. 1901 var Villa Sjötorp inflyttningsklart.

Under 40-talet såldes området till en man kallad Kalle på varvet. Han lät makarna Zachau driva pensionat i huset under några år. Därefter kom huset att återgå i pappersbrukets ägo. Då användes det som sommarbostad för de anställda på bruket. I början av 80-talet köptes villan tillbaka av familjen Haeger som nu driver pensionat och restaurang.
(Uppgifterna är hämtade från Villa Sjötorps hemsida)Entrén skulle man kunna tro, men entrén är faktiskt på andra sidan av huset.

I matsalen stod borden dukade.

Spegel och spegeldörr i hallen.

Golv och golvlist i hallrummet.
Självaste Fru Haeger bodde på nedervåningen.

Husets klocka har nog använts flitigt i sina dagar.

Trappan upp till övervåningen.


Alla rum är olika och unika i inredning och storlek.


Det vackra taket.Så går vi ner igen då...

I källaren hittar vi toaletterna.

Kakelugnen står i matsalen.

Inte bara vackert hus, även utsikten är helt bedårande.

Hej då! Vi ses säkert någon annan gång igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar