onsdag 6 juni 2012

Bakslag, igen!Det är inte riktigt klokt. Grunden kräver konstruktionsritningar och han som ska göra dessa ringde mig häromdagen och berättade att han varit ute på min tomt. 

Vad kan tänkas gömma sig här under?
Jag hade tidigare skickat den geotekniska undersökning, en undersökning som gjorts för länge sedan, till honom och efter sitt besök såg han vissa farhågor. Han tror inte på innehållet i det som står i den i perspektiv till hur min tomt och markförhållandena ser ut. Han rekommenderade mig att göra en ny undersökning eller anlita en advokat och genom denne få till ett glasklart ansvarstagande av geoteknikern som gjort den. På riktigt! Det är inte klokt!? Jag blev helt utom mig och vad göra? Hur lång tid kan det ta? Vad kan det kosta? Vad säger min markentreprenör som ska komma i dagarna?...Ja, frågorna var många kan jag säga. 

Nåväl, eftersom jag fick beskedet på kvällen letade jag upp en geoteknisk firma och mejlade dem i panik. Fick svar, ringde dem dagen därpå (läs igår) och jodå, de kunde komma på måndag. Va! På måndag! JA! Pris 11.500:- exklusive moms. Jaha! Trist, mycket trist, men det verkar nödvändigt. 

Sedan ringde jag även min KA och undrade över allt det här, det var ju trots allt han som rekommenderat mig den förste klåparen. Fler samtal ringdes och jo, det var nog nödvändigt.

Så nu är det bara att vänta och se...hålla tummarna för att det inte finns en underjordisk sjö eller liknande där nere. Jag vill bara att allt ska vara bra och tillräckligt fast för mitt lilla hus att stå på...det är väl ändå inte för mycket begärt, eller?

4 kommentarer:

 1. Det här börjar kännas som trappan vid Lustiga huset. Ibland går det uppför, men lika ofta nedför. Så många bakslag som du har råkat ut för måste kännas tungt. Speciellt nu när du har kommit så här långt. Men tänk så bra i allafall att du är så ung. Med lite tur kommer ditt hus att vara färdigt lagom tills att du går i pension.
  Lena SW

  SvaraRadera
 2. Ja, det är trist, men jag börjar vänja mig...har under resans gång lärt mig att det inte går att bryta ihop, allt löser sig...och tid är ju min största tillgång...som tur är :) Varje gång får jag också en starkare insikt i att det är det här jag vill göra...annars kunde jag ju sälja tomten och köpa en lägenhet i stan...men den tanken vara som tur är inte så länge :)

  Tack för din kommentar!

  SvaraRadera
 3. Hmm, någon underjordisk sjö lär man nog inte hitta men det ser lite blött ut i ytan på bilden. Vet du vad du har för jordarter på tomten? Låter tungt med en förnyad geoteknisk undersökning och konstruktionsritning för grund. Det är väl ett torp du ska bygga inte en skyskrapa? Det enda problemet kan väl vara om du ska bygga på ett kärr eller på skredfarliga jordar.

  SvaraRadera
 4. Blött är det på ytan, men det är inte så konstigt eftersom det varit uppgrävt där i snart två år med allt vad snö, is och vatten har gjort. Den förste geoteknikern hävdar att det är styvt lagrad, gråbrun morän lera av torrskorpekaraktär som styvnar mot djupet, under mulljorden, men han har bara gått en meter ner och det är väl där kruxet ligger. Och ja, det är ju en förhållandevis lätt konstruktion som ska på så jag undrar också...

  SvaraRadera