söndag 11 mars 2012

Denna helgen var det dags för kurs på Nääs. Fönster - trälagning, hette den.

Efter lunch i fredags styrde kosan mot Lerum och Floda. Hals över huvud gav jag mig av från jobbet. Stressad, trött, utmattad och inte alls på humör. Varför denna helgen, tänkte jag. Tänk vad skönt om kursen varit en annan, lite piggare fredag. Efter fyra timmar sitter jag i bilen igen, på väg hem. Jag är fylld av energi, till bredden! Jag fullkomlig bubblar av glädje. Vilken tur att kursen var denna helgen, tänkte jag då. Här kommer resultatet:

Så här såg mitt fönster ut från början.


Då fönstret varit ett icke öppningsbart fönster var det rejält igenmålat och inte helt lätt att få upp. Jag spenderade en del tid på att ta bort all färg för att sedan kunna lyfta ur den fönsterbåge som satt närmast den skadade delen.


Nu är de mörkna, dåliga delarna bortsågade.

Efter att de mörkna delarna var borta började jag tillverka nya delar utifrån de mått jag nu fått. En, för mig, inte alltför enkel uppgift, att räkna ut de tredimensionella delar som ska passa i de uppsågade kilarna i fönsterkarmen. Nu, efter att ha gjort detta med hjälp och jag börjat komma in lite i det, skulle jag behöver öva detta, lite mer på egen hand i en vecka eller två för att verkligen känna att jag behärskar detta område.


Vips (!?) så har jag tillverkat en ny del som limmats fast och som fick torka över natten.

När limmet torkat kunde jag börja forma till den fastlimmade delen så att nästa del kunde hamna på plats. En del fixande och trixande eftersom alla delar inte är helt raka, men det gick till slut. Stämjärn, lillhyvel, sticksåg, penna och vinkelhake gjorde jobbet.

Dags för den andra delen att limmas på och torka i tre timmar.

Strax innan lunch fick jag limmat på den sista biten, precis lag för att hinna härda och hyvla till kanterna innan hemgång.


Fönsterbågen är klar och hel igen:)

Nu återstår bara att ta loss alla fönster, syna alla fönsterkarmar och -bågar, ta bort all färg, olja in, sandpappra, måla, kitta, sätta fast glasen igen och byta ut innerglasen mot lågemissionsglas för att få ner u-värdet.

5 kommentarer:

 1. Snyggt jobbat! Keep up the good work ;)hälsar Manni

  SvaraRadera
 2. Det måste vara otroligt roligt att få jobba praktiskt och kunna rädda dina gamla fönster. Det är en kulturgärning du håller på med. Lena SW

  SvaraRadera
 3. Tack :)

  Ja, det är verkligen jätteroligt!

  SvaraRadera
 4. Vad snyggt det blev! Och smart att bara byta ut det träet som är dåligt istället för hela karmen eller en hel sida. Snart får du upp tempot och blir en van fönsterrenoverare : )

  SvaraRadera
 5. Tack!

  Ja, vi får verkligen hoppas det :)

  SvaraRadera