måndag 18 oktober 2010

Bygglov och energibalans

Har fått bygglovet beviljat...muntligt. Det skriftliga ligger på kommunen och vänta på att bli underskrivit av rätt person. Detta innebär ett steg i rätt riktning, men så lång tid det tar...

Kontaktade direkt de personer jag behöver ha tillgång till för att bygget skall kunna komma igång när jag fått veta detta glädjebesked. En av dessa personer skall göra en energibalansberäkning av mitt hus. Någonting som numera måste göras vid all nybyggnation. Det är detta jag mest gruvat mig för och tänkt att hur i hela världens namn skall detta gå?

Mycket riktigt, när jag talade med mannen som skall göra denna energibalansberäkning säger han att det inte kommer att gå att komma ner i de värden som krävs för ett nybyggt hus idag i ett gammalt hus som det jag skall flytta. Hans råd var att under byggsamrådet försöka få dispans och peka på att det är ett befintligt hus som skall beräknas. Och utifrån det tala om vad jag skall göra för att förbättra dessa värden.

Tydligen säger reglerna också att den som eldar med pellets får ha ett dubbelt så högt energiutsläpp som ett hus som värms upp på annat vis. Självklart skall jag ha en pelletskamin! Trots det kommer det att bli svårt att understiga de reglerade värdena. Är det någon där ute som har råd eller erfarenheter av hur man kan gå tillväga? Vad jag vet skall det finnas en forskningsrapport som säger att gamla fönster visst har ett bra u-värde, att dessa går att jämföras med dagens fönster. Var kan jag hitta den? Dessutom är det så att det eventuellt kommer en ny lag i maj som skall göra det enklare (regelmässigt) att flytta ett befintligt hus. Var kan jag hitta detta förslag tro?

Nu har jag allt fått lita att bita i...den som lever får se hur det här slutar.

under tiden får jag njuta av skogens alla djur

5 kommentarer:

 1. Usch vad arg jag blir! Idioter.

  Om du inte läst "Värmen i gamla hus" av Gudmundsson kan du ju göra det.
  Han tycker ju dock alltid att gamla hus är de bästa men om det finns någon opartisk forskning vet jag tyvärr inte.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Jag har också läst det där med u-värdet på gamla fönster. Jag skall titta i mina papper och böcker.

  Fin älg!

  SvaraRadera
 3. Jag fick en länk skickad till mig som finns att hitta på byggnadsvårdsföreningens sida: www.byggnadsvård.se/byggnadskultur/gamla-fönster-kan-bli bättre-än-nya
  och i den hänvisas till Tekniska Högskolan i Lund som där Bertil Fredlund skrivit en rapport som kallas TABK 99/3055

  Har inte hunnit kolla denna än för jag ville gå in här och meddela detta! Tänker även skicka denna till mannen som skall göra energibalansberäkningen:)

  Finns det någon som hittar något mer är ni hjärtligt välkomna med det! Tack alla hjälpsamma människor!

  SvaraRadera
 4. jag tror inte fritidshus omfattas av dom nya hårda kraven
  rickard

  SvaraRadera
 5. Hej Rickard!
  Det är helt riktigt, fritidshus är undantagna de flesta regler som gäller permanentbostäder (handikappanpassning, energikrav...), men jag fick igenom mitt hus i byggsamrådet utan energibalansberäkning. Tyvärr har jag nu måst söka nytt bygglov på mitt nya hus Dammen och jag hoppas jag klara det denna gången också, annars är fritidshus ett alternativ.

  SvaraRadera