onsdag 25 juli 2012

Semestertider...


Det är lite tråkigt att inse att det inte blir riktigt som jag tänkt mig. Jag hade sett framför mig hur huset nu skulle vara upplockat, med tak på plats och att gubbarna kunde gå på semester och jag kunde gå här och lägga på takpannor och gör det jag själv hade kunnat göra...men riktigt så blev det inte. 

Gamla stallet har nu blivit fönsterverkstad
Istället ligger grundstenarna kvar där de ligger, utefter betongsulan och bara väntar på att få komma på plats. Jag har inte hittat någon som kan hjälpa mig att plocka på stenarna, inte än iallafall. Maskin ska jag kunna fixa fram, men det verkar svårare att hitta någon arbetsvillig själ som har tid och lust och som  kan hantera den. I värsta fall få jag vänta tills semestrarna är över. 

Eftersom jag inte själv kan välja när jag ska ha semester känns det lite extra vemodigt att behöva inse att mycket av arbetet jag tänkt vara delaktig i kommer jag inte att kunna delta i. Men jag får ha en liten överläggning med min chef, vi ska nog hitta en lösning på en mellanväg, det är vad jag hoppas iallafall, utan att behöva ruinera mig.

Men självklart behöver jag inte gå sysslolös för det, jag har en (hel) del fönster att ta tag i. Har nu fått min kittlampa och nu har jag påbörjat fönster nummer ett (av sex). Fönsterkarmen och två utav fönsterbågarna är grundmålade och fönsterbågarna väntar nu på kitt, stift och stifthammare. Så lägligt att jag ska besöka Nördkafé på Källsnääs som i kväll handlar om el, el i gamla hus och elens historia. Passar då naturligtvis också på att inhandla stift och stifthammare till mina fönster.


Kittlampan gör ett gott arbete

Fönsterbågar på torkning

torsdag 19 juli 2012

Grunden



Nu har jag kommit så långt att det är dags att lägga på den gamla stenfoten uppepå sulan som nu är klar. 




I måndags satte vi igång med att försöka lokalisera alla grundstenarna. De stenar som legat ovan marknivå är numrerade, varje sida på huset har en bokstav från A-D och varje sten har ett nummer. Utöver dessa stenar finns en mängd andra stenar som varit det gamla husets källare. Dessa stenar är vitmålade. Eftersom huset ska få en tillbyggnad är det väldigt bra med mycket sten, men varje sten är väldigt tung och inte helt lätt att manövrera. Med hjälp av huggarvagn, ritning över stenarna och dess placering på huset satte vi igång att utforska stenhögen. Efter åtta timmar var stenhögen nästan ett minne blott. De flesta stenarna är nu utlagd på respektive sida. Nu väntar jag bara på att semestern för gubbarna ska vara överstökad, en grävmaskin och en förare till den så ska stenarna lirkas på plats ovanpå sulan.










fredag 13 juli 2012

Vatten!


Äntligen har jag lyckats ta mig tid att inhandla skarvsladd så att jag kan tappa vatten ur min kran. Jag kan säga att det är kraft i den där kranen. Vattnet är fortfarande lite grumligt av berget som borrats ur, men det finns gott om det.


Min vattenkran

Betongsulan


I tisdags kom så dagen för gjutning av torpets sula. Det krävdes två lass betong för att fylla formarna och nu är hela sulan färdig, bränd och klar. Idag murar killarna upp ett varv med betonghålsten för att komma upp till marknivå. På måndag börjar vi pusslet med torpets stenfot som ska ligga uppepå allt det andra, det är den delen som kommer att bli synlig. Det är nu det riktiga jobbet börjar, spännande...









måndag 9 juli 2012

Klart för gjutning


Nu är killarna i princip klara med armeringen i min betongsula som ska gjutas, imorgon kommer betongbilen. För varje dag kommer jag ett steg närmare det där roliga...själva huset, återuppsättningen och byggnadsvården. 


Även min KA har varit ute idag och han var nöjd med arbetet



Lyckades dock förhandla bort en del armering då den var ganska överdriven.

Det behövs extra armering eftersom jag tvingades påla

torsdag 5 juli 2012

Vatten och gjutformar


Idag var vattnet klart. Nu har jag en kran, men ingen sladd tillräckligt lång så jag har inte kunnat pröva den än.

När jag kom hem i förmiddags upptäcker jag att gjutarna var på plats. Döm om min förvåning då jag ser att en av dem är en gammal elev från skolan där jag jobbar. De var totalt tre stycken som snickrade formarna till min sula, murstock mm. De nämnde för mig att det var rejäla grejer jag skulle ha. De hade gjort en lika stabil grund på ett annat hus en gång tidigare...det var ett femvåningshus!!! "Ursäkta mig, vad sa du?" undrade jag. Så var det...jag får det bekräftat hela tiden, den här konstruktören har varit väldigt nervös som jag tidigare redan nämnt, det här är ju inte klokt. Frågan är vad hans nervositet kommer att kosta mig i slutänden? Det är vad jag är nervös över...

Huset framifrån (sydväst)

Huset från baksidan (nordost)

Vattenkranen

onsdag 4 juli 2012

Berg-och-dal-bana


Att bygga hus är en svindlande upplevelse...ena stunden ser allt ljust och hoppfullt ut, en liten stund senare rasar allt och hela projektet verkar dömt att misslyckas...och så vänder det något uppåt igen. 

Precis så var det igår. Hade inte orka att skriva här, fast jag borde. Men jag gör det idag istället. Strax innan sju kommer mina markentreprenörer som vanligt. Efter nå´n timma kom pålaren. Det var nu dags för den där omtvistade pålningen...

"Jaha, hur långt är det till berg här då" undrade han. "Ja, borrarn kom fram till 25 meter igår" svarade jag, "hurså...???" "Det har jag inte pålar till" kontrade han. "Va!!! Ska du påla till berget???" "Ja, det står ju fast grund och det är berg vet du, jag hoppas du har tjock plånbok". Då höll jag på att svimma. "Nä, nä, nä, det har jag inte och det här går verkligen INTE" var mitt svar på hans fråga. Jag föreslog att vi skulle ringa konstruktören för att höra vad han egentligen menar. Sagt och gjort. Den knappa halvtimman det tog för konstruktören att ringa tillbaka kändes som en eon av tid och jag såg framför mig hur jag fick sälja hela skiten innan huset ens var stomrest. Mobiltelefonens signal ljöd och jag svarade snabbt, svaret var...det räcker med 12 meter. Hmmmm...och då visste jag som tur var inte det här:

Brunnsborrarna kom nå´n timme efter pålaren, efter en stund visade det sig att det på 25 meter låg en...väldigt stor sten INTE berget som vi trott i måndags. Men innan dagen var över hade han kommit till berg, det låg nu på 36 meter istället. 

Två pålar á 6 meter slås på plats

Ner till gjutningen slås den




Markentreprenörerna är också klara för tillfället, hela grunden är klar för gjutning och murning.


Rör för jorduppvärmd ventilationsintag



Lite trångt med alla på plats på en gång, men det gick hur bra som helst

Klart för gjutning





måndag 2 juli 2012

Det osynliga, tråkiga och dyra


 Ja nu är det full fart på min tomt får jag säga. Två brunnsborrare med alla maskiner och en lastbil, en grävmaskin med tillhörande förare, en lastbil som kör fram och tillbaka med makadam och annat material och två som mäter, krattar och sliter och så lilla jag.

Markentreprenörerna och brunnsborrarna får samsas om det lilla utrymmet 
Kände att jag inte kunde sitta och glo på dem och deras hantverk längre. De måste tycka jag är jobbig. Visst är detta det tråkiga och förmodligen mest kostsamma arbetet som utförs just nu, men tyvärr är det nödvändigt med grund, vatten, avlopp, rör och dränering.  Det syns ju inte ens sedan, men måste fungera. Trots allt detta tråkiga är jag väldigt, väldigt glad att allt kommit igång och dessutom tycker jag att det är fascinerande att se skickliga hantverkare utför sitt jobb. Och det är naturligtvis bra att jag vet hur det ser ut där nere, under huset och i marken runtomkring. Därför får de också en massa konstiga frågor som jag ivrigt vill veta svaret på. Jag låter nog mest som en vetgirig treåring: "Vad är det? Hur fungera det? Varför gör du så?..."

Som jag tidigare nämnt har då även brunnsborrarna tagit plast på tomten idag. Själv är jag fullt sysselsatt med att hålla tummarna för att det inte ska vara allt för långt till vatten, så där står jag, håller tummarna och glor, mest hela dagen. 

Innan dagen var över nådde borret berget, 25 meter och mycket, mycket grundare än vad jag vågat hoppas på: "Jipiiii". 


Dags att börja borra efter vatten

Utsikten från min lilla oas

Infarten till min tomt

Uppmätt, lodat och bara för pålare och betongare att komma

Här ska pålen ner